Principy běžeckého tréninku

17.10.2010 21:27

 

Pravidelnost nad množstvím kilometrů

 

Rozhodneme-li se pro sportovní pojetí běhu s úmyslem zvýšit si svou fyzickou kondici, případně se připravit na běžecký závod, měli bychom pamatovat na několik běžeckých tréninkových zásad. Ty platí samozřejmě jednak pro začátečníky běžce, tak i pro zkušené matadory, jenž se připravují i pod zkušenými trenéry. Avšak na výkonnostní či vrcholové úrovni se budete pohybovat v jiných měřítkách, než když budete brát běh jako sportovní hobby.

Správné tempo běhu je zejména nutné pro začátečníky, aby nebyli příliš brzo odrazeni od běhání z důvodu ztracení dechu. Smysluplný běžecký trénink pro nováčky znamená pohybovat se v pozvolném tempu, na který Vám stačí dech. Zpočátku udržujte tempo takové, při kterém budete schopni konverzovat se svým případným sparing partnerem.

Optimální rozsah zátěže Vám též pomůže zpříjemnit toto sportování. Svaly a vazy by měli mít dostatek času na návyk nového pohybu. Zátěž-počet kilometrů, délka běhu a tempo zvyšujte postupně týden po týdnu tak o 10%.

Dostatečná regenerace je alfou a omegou nejen běhání. Po zatížení musí vždy následovat odpočinek. Výborně lze běh skombinovat s regenerací formou sauny, bazénu či masáže.

Běháte stále po stejné trase vždy ve stejném tempu? Pak ohrožujete sami sebe, že Vás to brzy přestane bavit. Rozmanitost terénu a tempa povede ke zvýšení radosti z běhu. Vybírejte si terény, kde se dá stále na něco koukat. Zvolte městské parky, lesy a louky. Ten kdo má do přírody dále, může pobíhat málo frekventovanými ulicemi, jenž při běhu mají také své kouzlo. Občas si můžete vyzkoušet roli atleta dráhaře a jít si zaběhat na městský či školní atletický stadion.

Pravidelnost tréninků je mnohokrát důležitější než délka vlastního běhu. Zkuste si vytvořit plán, abyste mohli zahrnout trénink do svého denního režimu. Pravidelnost přináší výsledky. Již brzy budete běhat rychleji, lehčeji a dále.

Posledním principem je najít zábavu v běhu. Nemějte špatné svědomí, pokud jeden trénink vynecháte. Běhat v časové tísni nebaví a může Vás akorát vystresovat a odradit.

 

Lesní pěšina je balzám na nohy i na duši

 

Tréninkové prostředí volte samozřejmě dle místních podmínek. Pro každého je samozřejmě to jeho to nejlepší. Ze zdravotních důvodů je rozumnější volit měkké lesní či luční cesty. Asfalt zařazujte jen v nejvyšší nouzi či v zimně. Ovšem i běh po zasněžené cestě má své kouzlo.

Mezi nejlepší běžecké rovinaté terény i co do množství cest patří například městské lesy v okolí Hradce Králové. Ovšem i v příměstských lesích a parcích hlavního města Prahy jako je Klánovický les, Hostivařská přehrada, Prokopské a Šárecké údolí, Milíčovský les či okolí Uhříněvse a Říčan lze příjemně strávit běžeckou hodinku. Pokud toužíte po kopcích, zajeďte do českých hor, kde si jistě vyberete.

 

 A co běžecký trenažér?

 

Pro zkušenější atlety je v období zimní přípravy možno zařadit i trénink na běžeckém trenažéru, lidově řečeno běhátku. V dnešní době jsou jím vybaveny všechny větší posilovny a fit-centra. Ovšem nepočítejme s příliš velkou zábavou a psychickou pohodou. Když nebudeme koukat do bílé zdi, tak můžeme maximálně v posilovacím centru pozorovat čilý ruch, ostatní cvičící či televizi. Takže tuto variantu volte spíše jen jako zkušenostní. Navíc při pohybu na běhátku musíme být stále obezřetní a pozorní na techniku, jelikož zde hrozí větší riziko upadnutí a zranění. Pro tento případ jsou trenažéry opatřeny pojistkou a ta při pádu zastaví ubíhající pás. S běhátkem se také můžete setkat, půjdete-li na kliniku tělovýchovného lékařství na sportovní vyšetření nazvané spiroergometrie.

 

DE