Cestování se psy po Evropě

12.05.2010 16:18

 

 

S pejskem po Evropě bez obav

Chuť cestovat, poznávat krásy jiných zemí a při tom mít doma psího kamaráda?  Pro někoho nemyslitelná kombinace. Nemožné to však vůbec není, vezměte Vašeho pejska s sebou a užívejte si zážitků z cest spolu. Nyní Vám přinášíme několik informací ohledně cestování se psy rámci Evropy.

 

Hladce Evropskou unií

Než začneme shánět potřebné náležitosti před cestou mimo naší republiku, je třeba si uvědomit, zda budeme cestovat do země, jenž je členem Evropské unie či nikoliv (tzv. třetí země).

Nejjednodušší variantou je cestování se psem po státech Evropské unie (EU), které je člen i Česká republika. Pro pohyb se psem mezi státy EU nám postačí-mezinárodní pas zvířete, identifikace zvířete mikročipem nebo tetováním a platné očkování proti vzteklině.

Mezinárodní pas zvířete v zájmovém chovu slouží samozřejmě i jako očkovací a zdravotní průkaz zvířete a obdržíte jej na každé veterinární ambulanci místo starého očkovacího průkazu. Není-li váš mazlíček „papírový“, tzn. nemá průkaz původu a tudíž se nehonosí vytetovaným číslem na ušním boltci, jenž je  uvedeno v cestovním pasu, budete muset dát pejska očipovat.

„Málo bolestivém úkonem veterinárního lékaře se pod kůži (nejčastěji levá strana krku) vpíchne asi 1cm dlouhý váleček (obsahuje elektronický číselný kód zapsaný též v cestovním pasu), cena očipování psa s vydáním pasu se pohybuje okolo 800 korun“ jak nám sdělila veterinární lékařka Milena Martincová z veterinární kliniky ZooVET v Hradci Králové.

„Očkování proti vzteklině u psů starších 6 měsíců je ze zákona v ČR povinné vždy jednou za rok. Takže pokud toto dodržujeme, neměli bychom s tím mít při vycestování do zemí EU problém. Vakcinace proti vzteklině stojí okolo 100 až 150 korun“ uvedla Milena Martincová.

Stejné podmínky platí pro zpětný návrat a dovoz zvířat do ČR i z některých evropských států, které nejsou členy EU, například Norsko, Lichtenštejnsko, Island, Švýcarsko, Monako a Chorvatsko. Toto se týká i návratu z Austrálie, USA a Kanady.

 

Aby nebylo vše jednoduché

Ovšem i v rámci zemí EU existují vyjímky. Týkají se třeba skupiny zemí Velké Británie, Irska, Švédska a Malty, kam než se svým pejskem zamíříte, musíte mít mimo třech výše uvedených náležitostí také sérologické vyšetření na vzteklinu (provádí se na schválených laboratořích-v ČR Praha a Liberec, země se liší ve lhůtách nutných k vyšetření a postačí jedenkrát za život) a dále ošetření proti echinokokóze a klíšťatům (24-48hodin před vstupem do země).

Do zemí jako je Kypr a Finsko musíte mít kromě očkování na vzteklinu, očipování či tetování a pasu také ošetření proti echinokokóze a klíšťatům.

Itálie, Polsko, Francie, Kypr a Lotyšsko zase nepovoluje vstup se zvířaty mladších 3 měsíců.

 

Mimo EU trochu složitěji

Pro cestování se zvířetem mimo území EU musí být splněny dovozní podmínky platící pro konkrétní „třetí“zemi a liší dle nařízení jednotlivých zemí.

V případě Chorvatska, nejčastějšího cíle, musí mít majitel pro své zvíře potvrzení o vakcinaci proti vzteklině, identifikaci tetováním nebo čipem – to vše je obsaženo v pasu pro malá zvířata. Jde-li o mladého psa s prvním očkováním, tak musí být provedeno nejméně 6měsíců před vstupem. Navíc pak musí mít cestovatel potvrzení od soukromého veterinárního lékaře o tom, že zvíře je zdrávo a potvrzení z místně příslušné krajské veterinární správy, že v místě je tzv. příznivá nákazová situace (tzv. kulaté razítko). Chorvatsko ještě uvádí, že do země nesmí psi plemen pitbull apod., kteří nejsou zapsáni v registru Mezinárodního kynologického svazu (FCI).

Podrobné informace ke konkrétním zemím se dozvíte na informovaných veterinárních klinikách, krajských veterinárních správách a také na internetových stránkách Státní veterinární správy ČR (www.svscr.cz).

 

A tak se nebojte vzít psího přítele na své toulky Evropou a ukažte i jemu jiné kouty Evropy.

 

Autor: Dušan Erbs