Běh se psem si vyzkoušelo třicet zájemců-Hradecký Deník 3.9.2007

10.05.2010 00:00

 

Běh se psem si vyzkoušelo třicet zájemců

 

HRADEC KRÁLOVÉ - Okolí rybníka Biřička patřilo o víkendu sportovcům. Do některých disciplín se mohli zapojit i příchozí.

Královéhradecký sport vejkend, tak se akce sdružující terénní triatlon, MTB maraton a canicross jmenovala. Pro příchozí byl zřejmě nejatraktivnější canicross, tedy běh nebo jízda na kole či koloběžce za běžícím psem připoutaným s běžcem nebo ke kolu. Tedy jakási obdoba psího spřežení. Ti, kteří přišli se svým pejskem, si canicross mohli vyzkoušet ve vloženém závodě pro příchozí.

Takových bylo kolem třiceti. Organizátoři je rozdělili do tří věkových kategorií. Canicross je sport, v němž musí podat výkon závodník i pes v zápřahu. Pro některé účastníky, zejména majitele velkých a silných psů, to nebyla jednoduchá zkušenost. Za psem v zápřahu totiž doslova vláli...

„Chtěli jsme lidem tento sport ukázat. Když se u nás řekne canicross, tak moc lidí neví, co to je. Tento sport pochází z Francie a frankofonních zemí, kde je hodně rozšířen. Není to sport pro vyvolené, zkusit ho může každý, kdo má psa, rád běhá a pohybuje se v přírodě,“ řekl nám za organizátory z agentury Max1 marketing Dušan Erbs.

 

 

autor: Martin Černý