Sirius Canicross Okolohradce 2009-Psí sporty 01/2010

10.05.2010 00:00

 

 

Sirius Canicross Okolohradce 2009

 

SK Děti Severu o víkendu 19. a 20. září uspořádal na Biřičce v Hradci Králové třetí ročník závodů individuálních disciplín sportů psích spřežení Sirius Canicross Okolohradce. Poprvé mimo termín závodů Xterry a poprvé jako dvoudenní. Na atraktivitě závodu to ale nic neubralo, naopak. V hlavní kategorii se sešlo 49 startů, v kategorii příchozích 15 takže dokonce musel být zrušen společný hromadný start této kategorie a byl rozdělen na muže a ženy.

 

Také dětí s chutí běžet bylo dostatek, jak ostřílených závodnických matadorů, tak i těch, které držely na šňůře pejska poprvé. Celkem se tedy na start v rámci „Sirius Canicross Okolohradce“ a „BONO Canicross pro celou rodinu“ postavilo téměř 80 závodníků.

Celé víkendové závodění hodně ovlivnilo počasí. Kvůli velkému horku se přesunul začátek nedělní etapy z desáté na devátou hodinu ranní, což všichni účastníci a hlavně psi hlasitě přivítali. Naštěstí organizátoři počítali s tím, že i na začátku podzimu mohou být teploty vysoko nad dvacítkou a trať měřila jen čtyři kilometry namísto obvyklých pěti až šesti. Závodníci na ní museli zdolat dokonce dva mělčí brody, takže se psi alespoň ochladili. Potvrdilo se, že areál kolem rybníku Biřička je na takové závody ideální, protože všichni závodníci, nejen psi, si po doběhu mohli skočit do vody a protáhnout unavené svaly.

 

V Hradci se i plavalo

 

Blízkost rybníku také vnukla některým účastníkům v sobotu večer při návštěvě restauračního zařízení myšlenku, že by nebylo špatné proplavat se s pejsky i při závodě. Pořadatelé pružně zareagovali a po poslední nedělní etapě vložili osvěžující závod „Vlastíkovo plavání Okolohradce“, nazvaný podle jeho „vynálezce“ Vlastíka Keltnera, který nakonec skončil druhý za místním šampiónem Honzou Zimou. Třetí v mužích skončil Šimon Cipro.

V závodě s hromadným startem, kterého se zúčastnilo celkem 16 mužů a žen, čekal na sportovní nadšence a jejich psí parťáky 200 metrů dlouhý plavecký úsek. Zápolení ve vodě bylo nesmírně divácky atraktivní, závodníci plavali spojeni se svými tahouny šňůrou za mohutného povzbuzování ze břehu. Někteří si pomáhali i házením míčků, projevilo se však, kdo pravidelně trénuje také ve vodě a nejen na suchu.

U žen s náskokem zvítězila Ivana Velkoborská se svým australským honáckým psem Kvidem, následovaná Martinou Štěpánkovou (z pořadatelského týmu SK Děti severu) a Marií Ševelovou.

Vítězní plavci získali žlutý trikot a všichni do pátého místo také kromě jiného obrovský rohlík z místní pekárny, která závod sponzorovala.

Organizátoři počítají s tímto netradičním závodem pro příští rok a už mají připravené i další překvapení. „Rádi bychom v příštím roce zařadili naše závody do Poháru a také bychom chtěli udělat další, noční etapu závodu. Pokud bude pěkné počasí, rádi si zopakujeme i závod v plavání, u něhož se všichni dobře bavili,“ říká ředitel závodu Dušan Erbs. 4. ročník závodu Canicross Okolohradce by se měl konat opět na Biřičce v Hradci Králové ve dnech 28. - 29. srpna 2010.

 

Kdo vystoupil na bednu?

 

A jak to všechno dopadlo? Bikejering muži vyhrál suverénně Michal Ženíšek, za ním skončil Jan Šabaka a Martin Urbančík. V kategorii žen vyrovnaný zápas svedly a následně se umístily v tomto pořadí bikerky – Soňa Klikarová, Vendula Pekárková (nadějná závodnice s pořadatelského klubu SK Děti severu), Linda Suchá. V canicrossu mužů opět suverénně zvítězil Jirka Suchý, za ním doběhl talentovaný junior Petr Fochler a třetí byl Miloš David. Z žen si doběhla pro zlato první Jarmila Halířová, následovaná Soňou Klikarovou a Ivanou Velkoborskou. V koloběžkách s jedním psem kraloval Michal Tobiášek se svým obřím psem Flekem, za ním dojela Martina Štěpánková a Jana Tomášková. Kategorie Scooter 2 (koloběžka se dvěma psy) patřila jen mužům – zvítězil Pavel Porubský, za ním dojeli Ivo Vacke a  Miloš Volf z SK Děti Severu. V mužské kategorii příchozích vyhrál teprve třináctiletý Marek Bazík v těsném finiši s Lukášem Netíkem. Třetí doběhl český triatlonista Tomáš Pavel. Z žen „amatérek“ byla nejrychlejší Pavla Myslivcová, těsně za ní Patricie Passlerová, která byla na vlastní žádost přeřazena z dětské kategorie do dospělých. Třetí se na stupně vítězů probojovala Hana Justová.

 

autor: Kateřina Erbsová