Není bota jako bota, aneb jak vybrat správnou běžeckou obuv

22.01.2011 14:50

Dnešní rozmanitost nabídky běžecké obuvi na trhu vůbec neusnadňuje vybrat si z širokého sortimentu značek a modelů ten správný. Přinášíme pár tipů, na co byste měli dávat pozor při nákupu.

 

Několik rad do začátku

 Obrácením se na odborníky ve sportovním obchodě Vám spousta starostí odpadne. Samozřejmě ne každý prodávající v obchodě je odborník, zvláště pozor na velká obchodní centra, kde se setkáváme zejména pouze s prodavači. Volte raději menší specializované obchody či značkové prodejny, kde bývají proškolení odborníci.

Rozhodně se nevydávejte na nákup běžecké obuvi ve spěchu. Najděte si dostatek času a projděte třeba i více obchodů. Může Vám to ušetřit starosti se špatnou botou i finance.

Jste-li spokojeni s určitou značkou, samozřejmě můžete hledat novou obuv opět totožné značky. Někdy ovšem stojí za to, vyzkoušet i jinou renomovanou značku běžecké obuvi.

Jste-li spokojeni s určitým modelem obuvi, neznamená to, že Vám nový nástupce starého modelu bude stejně vyhovovat. Vždy je nutno obuv řádně vyzkoušet.

Při zkoušení obuvi byste se měli postavit, mírně pokrčit koleno a mezi špičkou palce a špičkou boty by měla být mezera o šířce palce. Noha se při pohybu jednak pohybuje a také se prokrví a částečně oteče. Proto je tento prostor nutný.

Nedávejte hned na první dojem. Neberte botu, jež Vám jako první padne. Prodavač Vám nabídne vícero modelů a postupně je ozkoušejte a porovnejte na vzájem. Obujte obě boty a rozhodně si udělejte zkušební procházku po obchodě a zkuste i popoběhnout. Ve výborně připravených obchodech by měli mít i běžecký pás.

Výborným vodítkem při výběru je pravidlo, že obnošená stará obuv nelže. Při koupi nové obuvi si s sebou vezměte jeden pár již obnošené běžecké obuvi. Dle ní může vyškolený prodavač vyvodit Váš styl běhu. Dle toho lze doporučit různě sestrojenou obuv, například rozložení odpružení, výztuh a různě odolného materiálu. Zkrátka každý jinak pokládá a vytáčí chodidlo při dopadu. Dle toho jsou už v dnešní době i boty konstruovány. Jestliže máte starou botu někde prodřenou nadměrným ohybem či sešláplou k jedné straně, tak si můžeme být jisti, že tak dopadne i nová po čase, jestliže nebudou v  namáhaných místech odolnější materiály.

Pro doporučení správné obuvi je velice důležité si říci, zda raději běháte na ulici nebo po lesních teréních cestách. Dle toho vybereme botu s přilnavější hrubší podešví nebo hladší v případě silničních běhů.

Běžcům, kteří se chystají běhat a trénovat pravidelně a více, je potřeba doporučit alespoň dva páry tréninkové obuvi. Vyvarujete se tak jednostranné zátěži a svaly na nohou jsou tak stimulovány různým způsobem. Lze tak předejít chronickým zraněním a také dané boty šetříte.

 

Pro každého něco

 Posledním, ale při výběru obuvi prvním rozhodujícím faktorem je, zda si vybírá obuv žena či muž, popřípadě dětská běžecká obuv je též k sehnání. Téměř u všech modelů lze sehnat jak pánskou, tak dámskou obuv. Liší se především velikostní řadou, barevným provedením a šířkou. Dámské boty jsou užší s více zaobleným nártem oproti pánským. Ale když muži obují dámskou velikost….

 

 Abebe Bikila

 Ve spojitosti s běžeckou obuví stojí za připomenutí olympijský maratón v Římě roku 1960. Jeho vítězem se stal Abebe Bikila v čase 2:15:16,2. To by nebylo ovšem zase tak zvláštní, kdyby neběžel bos. "Běhá bos, protože takto je jeho styl mnohem pružnější a přirozenější. Tretry si bere jenom tehdy, když by se mohl na podkladu zranit“, řekl o něm kdysi jeho trenér.