Lékárník radí-doplňky pro sportovce

17.08.2010 17:59

 V lékárnách je v dnešní době k dostání řada kvalitních potravinových doplňků pro sportovce. Při výběru je důležité si uvědomit, zda se jedná spíše o sport aerobní (vytrvalostní) nebo o zátěž anaerobní (silovou).

V případě vytrvalostních sportů jsou vhodné doplňky s obsahem karnitinu, jenž napomáhá mobilizaci energie z tukové tkáně a tím prospívá činnosti kardiovaskulárního systému. Na trhu je pestrá paleta přípravků s obsahem karnitinu jak v tabletách, tak v tekuté formě např. Neocarnitargin roztok (zde je navíc hořčík, vitamin B6 a aminokyselina arginin - ten zlepšuje prokrvení tkání).

Další látkou příznivě ovlivňující činnost srdce je koenzym Q10, který napomáhá přeměně živin na energii na úrovni buněčných membrán. Jsou k dispozici přípravky s obsahem 30 až  60 mg v tabletě resp. v želatinové tobolce (v této formě se koenzym Q10 vstřebává nejlépe).

Vzhledem k tomu, že při sportu člověk ztrácí tekutiny a také cenné minerály, je často vhodné je doplňovat. Základní kombinace pro sportovce je vápník, hořčík a zinek. Přímo tuto kombinaci nabízí několik renomovaných farm. firem (např. GS, Nature´s Bounty či Walmark). Dále je vhodné před i po zátěži popíjet iontové nápoje - jejich nabídka je tak široká, že jsou k dostání spíše ve fitness centrech než v lékárnách. Jako rychlý zdroj energie se hodí hroznový cukr v jakékoli podobě.

V případě silových sportů je navíc vhodné doplňovat aminokyseliny - jakožto základní stavební jednotky bílkovin - pro přirozenou podporu tvorby svalové tkáně. Opět je na trhu pestrá paleta těchto přípravků - především ve fitcentrech. Liší se velikostí balení a spektrem obsažených aminokyselin. V této souvislosti jsou zneužívány anabolické steroidy, které mají tolik nežádoucích účinků, že není radno s nimi experimentovat. Žádné tablety nenahradí hodiny strávené na tréninku či v posilovně.

 

PharmDr. Ľuboslav Jandel, lékárna Dr. Max, Jindřichův Hradec