Běh. Proč, kdy a jak? (1. část)

12.05.2010 20:28

Několik výroků o běhání

 „...Pokud chcete zažít jiný život, běžte maraton“či "Pták létá, ryba plave, člověk běhá",

 pravil čtyřnásobný olympijský vítěz Emil Zátopek.

To Etiopský vytrvalec Haile Gebrselassie prohlásil: „Že bych úplně přestal běhat? To jedině až umřu.“ Názor, že: Nevyhrávají nejrychlejší běžci, ale ti nejlépe připravení” vyslovil australský trenér a otec joggingu Arthur Lydiard

 

Dobré důvody proč to zkusit

 -Běhání je nejúčinnější forma pohybu

-Ze všech vytrvalostních druhů sportu vyžaduje nejmenší náklady

-Běhání je nejlepší metoda jak odbourat stres

-Běhání je vynikající pro kontrolu tělesné hmotnosti

-Lze tento sport přizpůsobovat individuálním potřebám a místním podmínkám

-Běhání přináší spokojenost

-Běhání posiluje imunitní systém

-Běžecké akce jsou zábavné

-Běhat lze v každém věku, sám nebo organizovaně

-Jako běžec jste v dobré a velké společnosti

 

Není běžec jako běžec

 Běh je jeden z nejrychlejších nástrojů ke zhubnutí, zvýšení své fyzické kondice, ale i výborná aktivita vedoucí k psychické uvolněnosti a pohody. Ovšem i vytrvalostní běh má svá pravidla nutná k dosažení pozitivního cíle ve svém snažení. Jinak samozřejmě bude zaměřovat svůj běh člověk užívající tuto krásnou atletickou disciplínu ke snížení své tělesné váhy, jinak člověk využívající běh k psychické pohodě a upevňování si zdraví a zcela odlišným způsobem zaměří vytrvalostní běh atlet trénující na výkonnostní či vrcholové úrovni. Ovšem každý z nás může běh pojmout jako příjemné potulování se po lese, ať už trénujeme na maratón, či bychom rádi shodili nějaké to kilo tělesné hmotnosti.

 

Běh či rychlá chůze?

 Lidé běhající z důvodu redukce hmotnosti, by však měli být velice obezřetní. Ne pro každého je běh tím prvním vhodným, co by měl začít pro zhubnutí podniknout. U lidí s větší tělesnou váhou je spíše lépe zařadit do denního režimu místo běhu obyčejnou chůzi někde v lese či parku různé intenzity dle pocitů. Je to z důvodu možného poškození kloubů dolních končetin, zejména kolenních a kyčelních, následkem velkých otřesů při dopadu. Ovšem i rychlá chůze, třeba i s použitím teleskopických holí, tzv.“Nordic Walking“, kdy je zapojeno téměř celé tělo, má vynikající vliv na redukci tělesné hmotnosti.

 I u žen s větším poprsím nemusí být běh vždy to pravé ořechové. Poskakující ňadra mohou vést až ke zraněním. Na trhu se však objevují speciální běžecké podprsenky pro ženy i s termo materiálů, které odvádějí dobře pot a brání odřeninám.

Mnohem snadnější je samotný běh pro kondiční a příležitostné běžce, kteří berou běh jako výplň volného času, třeba i s cílem zaběhnutí nějakého závodu, cestu k upevnění svého zdraví a zvýšení tělesné kondice či prostředek, jak si po celodenní psychicky namáhavé práci vyčistit hlavu. Zde musíte přihlédnout jen ke svému aktuálnímu zdravotnímu stavu a můžete vyběhnout třeba s povzbuzující hudbou v MP3 přehrávači do nejbližšího parku, lesa, louky či do nepříliš frekventované ulice.

 

autor: DE