Z tréninkového deníku běžce - Hlavní závodní sezóna

17.06.2015 00:53

Dlouhé měsíce hrubé běžecké přípravy jsou za vámi. S jarním rozpukem se pro mnohé závodící běžce přiblížila ta pravá chvíle. Období hlavní závodní sezony. Sluncem zalité léto a barevný podzim. Roční období, které je předurčeno k pohybu venku, předurčeno k podání těch nejlepších běžeckých výkonů v závodním poli. Jen jde o to, správným způsobem rozvrhnout síly, ideální načasování tréninkových cyklů a především… vytyčit si dosažitelné cíle.

Než se v plné síle pustíte do úzce profilované běžecké přípravy v závodním období, měli byste si sami se sebou či trenérem jasně říci, kam bude vaše závodní sezona směrována. Zamyslete se nad závody, které absolvujete. Bavte se zejména o délkách závodních kilometrů a typu tratí. Jinam se odvíjí příprava běžce, který by rád absolvoval několik maratonských běhů či půlmaratony, odlišně bude mít postavené tréninkové plány běžec na střední vytrvalecké tratě do 10km. Stejně tak bude rozdíl v tréninkových plánech běžce horských běhů a klasického silničáře, či dokonce toho, kdo by si rád okusil atletické ovály. To vše by mělo být částečně již vyjasněno v rámci zimní přípravy, natož pak při tvorbě tréninkových cyklů na hlavní závodní sezónu. Zastávám názor, že toto je alfa a omega vašeho úspěchu při závodním zápolení a honbou za odečtem minut z vašich osobních rekordů. Na druhou stranu znám spousty kvalitních výkonnostních běžců, kteří ve své fazóně dokážou zaběhnout kvalitně téměř cokoliv. Ovšem to je podepřeno obrovskou dřinou i vrozenými předpoklady. Zkrátka nelze skákat od maratonu k závodu na pět kilometrů, od silničních rovinatých běhů k horským výzvám a čekat padání vysněných časů na těchto distancích.

Pokud se budete chtít kvalitněji připravovat na silniční běhy do deseti kilometrů, měli by vaše tréninky být postaveny na tempové vytrvalosti a rychlosti. Vaše tréninkové kroky pak budou nejvíce směřovat na asfalt a dráhu. Rozhodnete-li se pro horské běhy, pak vám nezbude než pravidelně z města odjíždět za tréninkem do hor. Budete polykat větší počty kilometrů v kopcích, soustředíte se na silovou a tempovou vytrvalost. No a dráhová atletika? Zde se neobejdete bez pravidelných tréninkových dávek na atletickém oválu, řádného tempa, rychlosti a atletických treter. Rozdíl by měl býti následně i v kilometráži. Ale to je zřejmé, že ultramaratonec musí naběhat mnohem více tréninkových kilometrů, oproti ambicióznímu běžci na tři kilometry na rozpáleném tartanu. A to i v kvalitě.

Rád bych vypíchl i pár záležitostí, jenž s běžeckým tréninkem přímo nesouvisí, ale jsou jeho nedílnou součástí. První z nich je oblečení. Mám na mysli zejména procenta zakrytí našeho těla. Často mě až mrazí z běžců, které potkám v jejich euforii ze slunečních paprsků, za poměrně chladného počasí. Může to být v létě, na jaře, na podzim či do konce v zimních měsících. A co nevidím… holá ramena, paže a na zranění či chronické záněty nejnáchylnější kolena. A tak na vás apeluji. Strojte se, strojte se, strojte se. Lépe se zpotit či něco cestou svléknout, než prochladnout. Zejména v úvodní části tréninku, jakou je rozklusání a rozcvičení, je potřeba držet svaly a klouby v teple. Následně i v závěru, v případě lehkého vyklusání či strečinku po tréninku. Mnohdy neznamená astronomické léto i opravdové léto za oknem, co do teplot vzduchu. Druhou připomínkou související s kvalitním tréninkem je pitný režim. Pravidelné zavodnění před tréninkem, mírné doplňování tekutin během závodu či tréninkového procesu a následné po zátěžové vyrovnání vodních a minerálních ztrát, je důležité vždy. Ale s letními vyššími teplotami bývají tyto ztráty významnější. Nezapomínejte tedy na čistou vodu i iontové nápoje.

Schopností, které budete rozvíjet a pilovat mezi jednotlivými závody, je vícero. Jde o záležitost individuálních tréninkových cyklů. Vše se bude odvíjet od vašich závodních plánů v dané hlavní závodní sezóně. Dominantními zřejmě budou - vytrvalostní schopnosti a s nimi související tempová vytrvalost, taktéž rychlostní schopnosti a s tím ruku v ruce jdoucí tréninky rychlosti. Dále by vás neměl minout intervalový trénink, kde se snoubí vícero schopností, starý známý fartlek, speciálním tempo a samozřejmě běhy na obecnou vytrvalost.

DE